Wall Street
وال استریت قلب تپنده بازار مالی و اقتصاد آمریکا می باشد. خیابانی مشهور در منطقه منهتن شهر نیویورک کشور آمریکا می باشد. خیابان وال استریت از شرق و از سرپائینی خیابان برادوی به خیابان جنوبی در تنگه رودخانه ایست متصل میشود. دربارهٔ علت نامگذاری این خیابان نظریه ای که مورد توافق اکثریت است بیانمیکند. که نام این خیابان به دلیل دیوار شرقی واقع شده در مرز شمالی اقامتگاه نیوآمستردام انتخاب شدهاست. این دیوار برای محافظت از تهاجم نظامیان انگلیسی یا بومیان آمریکایی ساخته شده است.
گذری بر روند شکل گیری وال استریت
یک قرن پیش از آن که استعمارگران هلندی به نیویورک قدم گذاشته بودند. برای ایجاد مانع در برابر سرخپوستان و دزدان دریایی این منطقه دیواری ساختند. که بعدها خیابانی که به جای آن ساخته شد. وال استریت نام گرفت..
تاجران و بازرگانانی که در نیویورک ساکن شدند. شروع به ساخت مراکز تجاری، مغازه، شورای شهر و یک کلیسا در همین خیابان کردند.
با گذر زمان، این خیابان، به عنوان یک مکان مهم برای حضور افراد با نفوذ اقتصادی مطرح شده است. نام روزنامه مشهور اقتصادی وال استریت ژورنال، هم الهام گرفته شده از این خیابان است. وال استریت به سمبل آمریکا و سیستم اقتصادی این کشور بدل شده است. چنانکه بسیاری از آمریکاییها آن را به عنوان نماد توسعه تجاری، اقتصادی کشور خود میدانند.
معروف ترین بورس جهان از نظر حجم معاملات مالی در ساختمان بازار بورس نیویورک است. در خیابان وال استریت قرار گرفته و این منطقه را به مرکز اقتصادی ایالات متحده آمریکا تبدیل کرده است. در گذر زمان، وال استریت عمدتا به مکانی برای افراد صاحب نام و دارای نفوذ و قدرت اقتصادی در آمریکا تبدیل شد.
وال استریت همچنین از جاذبههای توریستی منهتن به حساب میآید. ساختمان کلیسای ترینیتی و صندوقهای طلای فدرال رزرو به ارزش ۱۰۰ میلیارد دلار که حدود ۸۰ فیت زیر زمین قرار دارد. از مکانهای دیدنی وال استریت هستند
تاریخچه تشکیل بورس در دنیا
در مارچ ۱۷۹۲، بیست و چهار نفر از بازرگانان سرشناس شهر نیویورک در هتلی به نام کورس دور هم آمدند. تا در مورد سامان بخشیدن به بازار اوراق بهادار و کوتاه کردن دست رقبای خود از این بازار صحبت کنند.
حاصل این نشست معاهدهای به نام “باتن وود” بود که به امضای تمام این بازرگانها رسید. بر اساس این معاهده افراد امضا کننده تنها میتوانستند با یکدیگر اوراق بهادار خرید و فروش کنند. و از شرکت در بازارهای دیگر اوراق بهادار خودداری کنند.
داد و ستدهای این بیست و چهار نفر پایههای اولیه بازار بورس نیویورک را شکل داد.
از آنجایی که در بین سالهای ۱۷۸۵ تا ۱۷۹۰ پایتخت ایالات متحده بود. ساختمان مرکزی فدرال یا Federal Hall که جورج واشینگن در آن سوگند ریاست جمهوری خورد، در وال استریت ساخته شد.
بازار بورس نیویورک توسط بازرگانان نیویورکی در ساختمانی واقع در پلاک ۴۰ وال استریت شروع به کار کرد. در آن زمان ریاست این بازار را فردی به نام آنتونی استکهلم در دست داشت. و هر روز صبح لیستی از سهامهایی که قابل خرید و فروش بودند را اعلام میکرد.
در آن زمان برای ورود به هیئت مدیره بورس نیویورک نیاز به داشتن رای دیگر اعضا داشتند. علاوه بر این ورود به بازار مستلزم پرداخت پول برای خریدن جایگاه بود. در ۱۸۱۷ هر جایگاه ۲۵ دلار و در ۱۸۲۷ هر جایگاه ۱۰۰ دلار ارزش داشت.
آغاز قرن بیستم میلادی شروع ساخت پایههای نظام اقتصادی آمریکا در وال استریت بود. در ۱۹۰۱، جی پی مورگان با ساخت یک شرکت چند میلیارد دلاری که “شرکت استیل آمریکا” نام داشت. به وال استریت رونق بخشید.
گاو وحشی خیابان وال استریت
از جمله جاذبه های گردشگری شهر نیویورک، گاو وحشی در خیابان وال استریت است که همه روزه صدها توریست برای دیدن این مجسمه به نیویورک و وال استریت می آیند. مردم آمریکا بر این باورند که این مجسمه سمبل و نمادی از برکت و موفقیت در مسائل مالی است.
اما سهامداران و سرمایه گذاران به این مفهوم معتقدند که پیام این گاو خشم و بی رحمی در معاملات بورس و سهام است. لذا ، افزون بر جاذبه ی گردشگری و توریستی، این مجسمه یکی از فاکتورهای تبلیغاتی برای بانک های دولتی، موسسات و بازاروال استریت بورس محسوب میشود.
گرگ وال استریت چیست؟
The Wolf of Wall Street
فیلم گرگ وال استریت یکی دیگر از آثار جاودانه مارتین اسکورسیزی با هنرنمایی لئوناردو دی کاپریو و محصول سال ۲۰۱۳ می باشد.
این اثر ماجرای زندگی شخص سرمایه دار معروفی به نام جردن راس بلفورت (Jordan Ross Belfort) است که خودش نیز در کتابی تحت عنوان گرگ وال استریت به روایت این که چگونه توانسته از یک کارگزار ساده در بازار بورس و سهام به یکی از اصلی ترین و سرمایه دارترین مهره های وال استریت تبدیل شود، پرداخته است.
فیلم گرگ والاستریت که در آن جزئیات فساد اخلاقی و مالی دلال سهام، جردن بلفورت، به تصویر کشیده شده است. طمع، تقلب و خوشگذرانی ممکن است برای عدهای جذاب و وسوسهانگیز باشد. اما این خصوصیات در نهایت منجر به شکست و زبونی پیروان خود خواهند شد. هیچ راه میانبری جهت کسب موفقیت در تجارت و زندگی وجود ندارد. و رشد و پیشرفت کسب و کاری که بر طبق اصول و ارزش های اخلاقی بنا شده باشد. با اینکه زمان بر است اما ثمره ای قابل توجه و ارزشمند را نصیب صاحب خود خواهد کرد.
هرچند که وی فردی مادی گرا و کلاهبردار بود ، اما با هماهنگی و سازگاری خود نسبت به موج های گوناگون اقتصادی موفق شد. به یکی از ثروتمندترین افراد عصر خود تبدیل شود. داستان زندگی و کسب و کار جردن بلفورت که با نقش آفرینی لئوناردو دیکاپریو جاودانه شد، سیستم فروش گام به گام وی را آشکار کرده و نشان می دهد که هر فردی می تواند به یک ستاره موفق و ثروتمند تبدیل شود
خرس وال استریت
پسری ۱۴ ساله به نام جس لیورمور که در یکى از کارگزارىهاى بوستون به عنوان پادو کار می کرد. به کمک علم ریاضی به وجود برخی الگوهای خاص در نوسانات قیمتها پی برد. که اکثر مردم آن ها را تصادفى قلمداد کرده و روی سهام خود قمار می کردند. قبلا دلال ها و مغازههایی براى قمار بر روى نوسانات قیمت های بازار وجود داشتند. اما جس چنان در پیشبرد الگوهای خود موفق شده بود که صاحبان تمامی این مغازه ها از ورود وی به اماکنی که محل کسب درآمد آنها بود ممانعت می کردند. جس در بیست سالگی با 10 هزار دلار سرمایه براى انجام معاملات به والاستریت رفت.
نقش وال استریت در بورس جهان
این خیابان، مهد مهم ترین مراکز اقتصادی امریکا است. از جمله بازارهایی که در خیابان وال استریت قرار دارند. میتوان به بازار بورس نیویورک (NYSE) ،نزدک (NASDAQ)، بازار بورس آمریکا (AMEX)، بازار بورس تجاری نیویورک(NYMEX) و میز بازرگانی نیویورک (NYBOT) .اشاره کرد
بورس سهام نیویورک NYSE
بورس سهام نیویورک بازار در ۱۷۹۲ در پلاک ۴۰ وال استریت شروع به کار کرد. درسال ۱۸۶۵ این بازار به پلاک ۱۰-۱۲ خیابان براد (Broad Street) منتقل شد. در ۲۲ آوریل ۱۹۰۳ این بازار به ساختمانی ۴ میلیارد دلاری در پلاک ۱۸ خیابان براد منتقل شد
درسال ۱۹۲۲ یک ساختمان برای دفاتر اجرایی آن در پلاک ۱۱ وال استریت (محل کنونی بازار بورس نیوروک) بازگشایی شد.
بازار بورس آمریکا با بازار بورس نیویورک در سال ۲۰۰۸ ترکیب شدند. و سالن اصلی آن به تالار خرید و فروش بورس نیویورک منتقل شد. حملات ۱۱ سپتامبر به برجهای تجارت جهانی در منهتن، باعث از بین رفتن ۴۵ درصد دفاتر اداری وال استریت شد
اغلب شرکتهای فعال در زمینه بورس، در بازار بورس نیویورک حضور دارند. غالب افرادی که در این بازار حضور دارند، اشخاص و سرمایه گذاران خارجی هستند. در NYSE، حرفه ایها، هر روز به رصد بازارهای مهم جهان از جمله بازارهای بورس اروپایی و آسیایی میپردازند. بازارها در سراسر جهان بر یکدیگر اثر گذارند. بنابر این باید همه بازارها رصد شوند و اثر آن بر وال استریت بررسی شود
بازار بورس نزدک (NASDAQ)
نزدک بزرگترین بازار معامله الکترونیک سهام در آمریکا است. که با حضور بیش از ۳۳۲۱ شرکت در آن، بیشترین مقدار معامله سهام را نسبت به هر بازار بورس دیگری در جهان دارد.
بورس سهام آمریکا (AMEX)
این مجموعه مرکز مبادلات سهام مربوط به شرکتهای کوچک میباشد و قوانین مربوط به آن متعلق به شرکتهای کوچک میباشد.
بورس کالای نیویورک یا بورس تجاری نیویورک (NYMEX)
یک بازار معاملات آتی کالاهای اقتصادی متعلق به گروه بورس بازرگانی و کالای شیکاگو است.
میز بازرگانی نیویورک (NYBOT)
مربوط به بورس کالاهای آتی یا فیوجر است. که معاملات قراردادهای آتی و معاملات آتی کالاهای فیزیکی مانند شکر، پنبه، قهوه، کاکائو و آب پرتقال در آن انجام میشود.
ابزارهای مالی مورد معامله در بورس نیویورک، عبارتند از:
قرارداد آتی
اختیار خرید و فروش
(Warrant): اختیار خریدی که روی اوراق بهادار شرکت توسط خود شرکت منتشر میشود.
.
اتصال مراکز مالی دنیا وال استریت در بورس
کشورهای توسعهیافته که اقتصاد سرمایهداری دارند، نیازمند روشهایی برای ارتباط سرمایه پذیران و سرمایه گذاران هستند. وال استریت فرآیند جمع آوری سرمایه و استفاده از آن را تسهیل میکند. اما اشتباه است که تصور کنیم وال تنها مرکز جمع آوری سرمایه و هدایت به سمت تولید است. به عبارتی مراکز مالی متعددی وجود دارند که رقیب سرسخت وال استریت هستند. بازارهای مالی در هنگکنگ، لندن، توکیو، تورنتو و فرانکفورت در رقابت با والاستریت هستند.
بورسهای مهم دیگری هم در کره، تایوان، آمستردام، میلان و زوریخ قرار دارند. بورسهای کشورهای درحالتوسعه شامل چین، مجارستان، لهستان، روسیه هستند. همانند ایالاتمتحده بیشتر کشورها بیش از یک بورس دارند. برای مثال، ژاپن هشت بورس سهام دارد، درحالیکه سوئیس سه بورس دارد. شرکتهای آمریکایی ممکن است به دلیل کمتر بودن نرخ بهره در اروپا و آسیا در این بازارها به استقراض بپردازند. شرکتها و دولتهای خارجی به منظور افزایش سرمایه در ایالاتمتحده به وال میآیند. و شرکتهای آمریکایی هم از بازارهای خارجی بهمنظور افزایش سرمایه استفاده میکنند
نقش وال استریت در بورس
وال استریت به عنوان مهد نهادهای مالی و اقتصادی برتر دنیا، شناخته میشود. شرکتهای آمریکایی و غیر آمریکایی با حضور در وال استریت، به اعتبار خود افزوده اند. دارایی های مختلفی در بورسهای امریکا داد و ستد میشوند؛ اما وال تنها محل ارتباط مراکز مالی نیست. در آمریکا بازارها و بورسهای مالی مشابه ولی کوچکتری در شیکاگو، سانفرانسیسکو، لسآنجلس و فیلادلفیا وجود دارند. با حضور وال، کسب و کارها و انباشت سرمایه بهبود چشم گیری داشته. و ارزش افزوده قابل توجهی توسط شرکتهای فعال در این بخش ایجاد شده است. در مجموع وال استریت با حضور خود به کاهش هزینه و هدایت سرمایهها در مسیر صحیح کمک شایانی نموده است. و نقش مهم خود را در بازارهای مالی ایفا کرده است
موجهای آشفتگی در وال استریت
در ۱۹۰۷ اولین موج آشفتگی و رکود گریبانگیر وال استریت شد. همزمانی این موج با رکود اقتصادی آمریکا و کاهش ۵۰ درصدی شاخص سهام بازار بورس نیویورک باعث هجوم مردم و سرمایهگذاران برای پس گرفتن سرمایههای خود از بانکها و موسسات مالی شد.
سرانجام بخشی از این موج به ایالتهای دیگر آمریکا منتقل شد و بسیاری از بانکهای بزرگ آمریکا اعلام ورشکستگی کردند.
بسیاری معتقدند کنترل این موج و برگرداندن اعتماد مردم و سرمایهگذاران به وال استریت توسط سرمایهگذاری به نام جی پی مورگان صورت گرفت.
در آن زمان آمریکا بانک مرکزی نداشت. مورگان با راضی کردن تعدادی از موسسات مالی و بانکهای دیگر نیویورک صندوقی برای کمک به وضعیت اقتصادی و بانکهای ورشکسته تشکیل دادند.
نجات بازارهای سهام نیویورک دراولین موج آشفتگی و رکود وال استریت
همچنین در نوامبر همان سال، مورگان یک شرکت بزرگ راه آهن را که به علت بالا رفتن بدهکاری بخش زیادی از ارزش سهامش را از دست داده بود. خریداری کرد و همین کار بازارهای سهام نیویورک را نجات داد. موج آشفتگی و هراس دوم در سال ۱۹۲۹ گریبانگیر وال استریت و سرانجام تمام آمریکا شد
در اواخر دهه ۱۹۲۰ بورس بازی در بازار سهام نیویورک رواج داشت. رونق خوب بازار که بر پایه رشد صنایع استوار بود هر روز افراد زیادی را به خود جذب میکرد. کسبه بورس برای اینکه قیمت پیشنهادی خود را بالاتر ببرند. از وامهای بانکی کلان استفاده میکردند. تا جایی که از سال ۱۹۲۴ تا ۱۹۲۹ قیمت سهام بازار نیویورک تا ۴۰۰ درصد افزایش یافت.
اما با رکود صنایع سوددهی سهام این افراد کاهش یافت و بیشتر وامهای گرفته شده به بانکها پس داده نشد. همین امر باعث وقوع رکود در بازار بورس نیویورک شد.
در اکتبر ۱۹۲۹ بازار ۳۱ واحد و قیمت شاخص سهام نیز ۴۹ واحد کاهش یافت. تا جایی که در پایان ماه اکتبر همان سال بازار به کلی راکد شد و رو به تعطیلی گذاشت.
این اتفاق جرقه بزرگترین رکود اقتصادی آمریکا و غرب را رقم زد. که تا جنگ جهانی دوم نیز ادامه پیدا کرد.
در قرن ۲۱ نیز بحرانهای مالی زیادی باعث رکود وال استریت شد. در بین سالهای ۲۰۰۱ و ۲۰۰۲ حباب دات کام باعث آشفتگی بازارهای آمریکا و مخصوصاً وال استریت شد. علاوه بر این، رکود بازار مسکن در سال ۲۰۰۶ موج آشفتگی و رکود در بازار بورس نیویورک ایجاد کرد
جنبش وال استریت را تسخیر کن
Occupy Wall street Movement
جنبش وال استریت نمایان گر اعتراض مردم به عملکرد نظام سرمایه داری است. و به منزلة یکی از مهم ترین رخدادها و تحولات جامعة امریکا در سال 2011 محسوب می شود. اهمیت این موضوع از آن رو است که برخلاف سایر جنبش ها محدود به حوزة خاصی نیست. و توانسته است به تدریج به سایر نقاط جهان تسری یابد.
یکی از دستاوردهای اصلی و حقیقی جنبش وال استریت، گسترش اعلام واقعی عدم موافقت عموم مردم با شرایط موجود به شکلی قابل توجه است.
مردم معترض و درگیر در جنبش وال استریت تنها به خاطر خودشان در تجمعات حضور نیافته اند. بلکه آنها به خاطر همه مردم و آیندگان خود، جهت داشتن جامعهای مرفه تر و بازتر در جنبش مشارکت کرده. و به دنبال تغییر اوضاع موجود هستند. لذا تا وقتی که خواسته های اکثریت مردم و جامعه تحقق نیابد. انگیزه و پتانسیل آنها برای به چالش کشیدن و مخالفت کردن با وضع موجود همچنان وجود خواهد داشت.
این جنبش در ۱۷ سپتامبر ۲۰۱۱ با دعوت رسانههای اجتماعی ضد سرمایهداری در نیویورک با تظاهرات هزاران نفر شروع شد.
هدف این جنبش اعتراض به نفوذ نظام سرمایه داری در سیاست آمریکا، وضع نامطلوب اقتصاد و بیکاری حاصل از سیاستهای غلط دولت و اعمال نفوذ لابیهای سرمایهداری بود.
این تظاهرات در بخشهای مختلف شهر نیویورک، منهتن و به ویژه وال استریت ادامه یافت. دهها شهر دیگر آمریکا از جمله واشینگتن دی سی، لوس آنجلس، سانفرانسیکو و شیکاگو نیز شاهد تظاهرات مردمی این جنبش بودند
بسیاری از این تظاهرات از جمله تظاهرات صدها معترض برروی پل بروکلین با دخالت پلیس به خشونت کشیده شد. در تظاهرات پل بروکلین بیش از ۷۰۰ نفر نیز دستگیر شدند.
جنبش «وال استریت» و دستگیری بیش از ۲۰۰ تن در سراسر آمریکا
در تظاهرات جنبش «وال استریت» در سراسر آمریکا بیش از ۲۰۰ تن دستگیر شدند. صدها تن از تظاهرکنندگان جنبش « وال استریت را اشغال کنید ». به مناسبت دومین ماه اعتراضات علیه نابرابری اقتصادی در محلۀ مالی شهر نیویورک راهپیمایی کردند.
پلیس، تظاهرکنندگان را از بستن راه بازرگانان به بازار سهام نیویورک بازداشت و بیش از دویست تن را دستگیر کرد.
این تظاهرات اعتراضی که همچنین در شهرهایی چون لس آنجلس، لاس وگاس، سنت لوئیز، واشنگتن و پورت لند برگزار شد. و عمدتاً صلح آمیز بود.
بیشتر دستگیریها به دلیل مسدود کردن خیابانها صورت گرفت. تفاوت مین استریت و وال استریت