بازار فیوچر( آتی) و یا بازار CFD
بازار آتی (فیوچر) یا future contract مانند بازار فارکس یکی از جذابترین بازارهای مالی در تمام دنیاست. روزانه معامله گران بی شماری در این بازار معامله میکنند. زیرا با توجه یه پتانسیل سودهای باورنکردنی ای که این بازار دارد. افراد زیادی در این بازار ثروت فراوان کسب میکنند.
آنچه امروز ما به عنوان بازار فارکس می شناسیم. فقط بازار فارکس نیست
بازار فارکس + بازار معاملات آتی
بازارفیوچر از بزرگترین بازارهای مالی دنیاست که از دارایی های آن میتوان در بازار آتی فارکس هم استفاده کرد. بیش از چندین دهه از ایجاد بازارهایی که این ابزارها در آن معامله گردند، در جهان می گذرد.
سال ها پیش آدم های زیادی بر سر کلاهبرداری ها و… در بازار ضرر کردند. نهایتا دولت ها بازاری ایجاد کردند که در آن تمامی معاملات انجام شوند. با حجم مشخص، قیمت مشخص، روز مشخص و ساعت تحویل مشخص بطوری که دیگر پول هیچکسی جا به جا نمیشود. و کاملا امن است.. ویژگیهای جذاب بازار قراردادهای آتی معامله گران بسیاری را به سوی خود جذب میکند. به وسیله قرارداد اتی فروشنده میتواند قیمت فروش مورد نظر خود را برای زمان آینده تثبیت نمایند. و در برابر نوسانات مربوط به تغییر قیمت کالا (سهام)، قیمت مد نظر خود را حفظ نماید. و از ریسک مربوط به نوسانات قیمت جلوگیری نماید
حاشیه سود در این بازار باورپذیر نیست…. شما نیز میتوانید هم اینک به جمع معامله گران بازارهای مالی دنیا بپیوندید.
در اکثر کشورها بورس های مختلفی برای این نوع قرارداد وجود دارد از جمله مهمترین ها میتوان به بورس شیکاگو در امریکا و بورس قراردادهای آتی و اوراق اختیار معامله بین لمللی لندن و بورس یورکس در اروپا نام برد. همچنین در کشورهایی مانند سائو پائولو، توکیو، سنگاپور، سیدنی بورس های بزرگی قراردارد. این نوع قراردادها به دو نوع قراردادهای آتی کالا و قراردادهای آتی مالی طبقه بندی میشوند. در قراردادها آتی کالا محصولاتی مانند محصولات کشاورزی، مواد نفتی و فلزات دارایی پایه محسوب میشود اما در قرارداد های آتی مالی سهام، اوراق قرضه و ارز دارایی پایه میباشد. قراردادهای آتی ویژگی های دارد. از جمله نقدشوندگی بالا، هزینه کم معامله، اهرم مالی و … . برای توضیح نحوه پیدایش قراردادهای آتی، نوعی از قراردادهای آتی که موضوع آن «ذرت» است و در بورس تجاری شیکاگو (CME) معامله می شود،
ویژگی های فوق العاده بازار فیوچر
اولین و مهمترین ویژگی قرارداد فیوچر این است که شما میتونید طی پایین آمدن کالا سود کنید. یعنی بجای کشاورز باشید. شما کشاورز نیستید و گندمی ندارید، اما قراردادی میبندید 1،000 گونی گندم میفروشید و وقتی موقع سر رسید میشود. و شما با قیمت پایین تر میخرید و به قیمت بالاتر میفروشید.
شما درصدی از مبلغ قرارداد را بیعانه میگذارید و لازم نیست اندازه کل مبلغ قرارداد پول بگذارید. مثلا شما اگر میخواهید 1،000 گونی گندم بخرید یا بفروشید. و قیمت گونی ای 5 دلار باشد، لازم نیست شما 5،000 دلار بگذارید که بتوانید معامله کنید، فقط کافیست. 100 دلار بگذارید تا بتونید این معامله را انجام دهید. وقتی سود کردید روی 5000 دلارتون سود میکنید، نه روی 100 دلار. این قراردادها کاملا زیر نظر نهادهای قانونی بین المللی هست و استانداردهای مشخصی دارد.
این قراردادها کاملا زیر نظر نهادهای قانونی بین المللی هست و استانداردهای مشخصی دارد.
همه ی قراردادها سررسید دارند. از 3 ماه تا چند سال. اما همه قراردادها روزی منقضی میشوند.
هم میشود جنس را تحویل داد، و هم اختلاف قیمت قرارداد و قیمت الان را به صورت نقدی تسویه کرد. که الان اصولا تمامی قرار دادها نقدی تسویه میشوند.
مهم ترین مزیت قرارداد آتی، خاصیت پوشش ریسک آن است. پوشش ریسک به معنای اتخاذ موقعیتی در بازار است که هدف از آن حداقل نمودن یا از بین بردن ریسک ناشی از نوسانات قیمت است. این پوشش ریسک می تواند به صورت مستقیم یا متقاطع باشد.
استفاده از اهرم مالیمعاملات قراردادهای آتی دربرگیرنده ریسک بالایی بوده و می توانند سود بالایی در مقابل سرمایه اندک خود به دست آورند که حاکی از اهرمی بودن این معاملات است.
نقدشوندگی بالای معاملات: به دلیل این که ورود به بازار، حتما نیازی به داشتن دارایی پایه به صورت نقدی نبوده و سرمایه گذاران می توانند در همان ابتدای ورودی به فروش قرارداد بپردازند، نقدشوندگی را تا حد بسیار زیادی افزایش میدهد و باعث ورود بسیاری از شرکتها برای پوشش ریسک خود به صورت متقاطع شده و می توانند علاوه بر کاهش ریسک خود، منبع درآمدی نیز داشته باشند.
چگونگی گسترش بازار آتی در دنیا
بعد از مدتی که حجم قراردادها زیاد شد. عدهای به تعهد خود وفا نمیکردند و قرارداد را فسخ میکردند. دولت وارد عمل شد. بازاری به وجود آورد که این نوع قرارداد ها را در اندازه های استاندارد و با نظارت مستقیم دولت ارائه میداد و کسی نمیتوانست سر دیگری کلاه بگذارد. اسم قرار دادی که خارج از نظارت دولت بود قرارداد forward و قراردادی که دولت به وجود آورد future نام دارد.
چه چیزهایی میشود در بازار آتی معامله کرد؟
تمام کالا های کشاورزی، مانند قهوه، کاکائو، گندم، ذرت، آب پرتغال
حیوانات مانند گوسفند و گاو و خوک
کالاهای صنعتی مانند مس، روی، نفت و گاز
فلزات گرانبها مانند طلا، نقره، پلاتینیوم
و هزاران دارایی دیگر
در طول تاریخ افراد زیادی مانند جسی لیورمور در بازار آتی حضور داشتند. و از بزرگترین ثروتمندان زمان خود شدند. جس علاقه زیادی به معاملات ذرت داشت. هنگامیکه از روستا آمد در یک کارگزاری فعالیت میکرد. تا اینکه وارد معاملات آتی شد و تاجر بزرگی شد. هم اکنون بزرگترین بازار معاملات فیوچر بازار شیکاگو و لندن هستند. همه روز میلیاردها دلار پول جا به جا میشود و افراد زیادی ثروتمند میشوند.
تاریخچه قرارداد آتی در ایران
با توجه به این که نخستین معاملات قراردادهای آتی در دنیا به صورت استاندارد در بورس های کالایی انجام شده است. در ایران نیز نخستین معاملات قرارداد آتی در بورس کالای ایران با راه اندازی قرارداد آتی بر روی شمش طلای یک اونسی که در تاریخ ۱2/۳ /1387 پذیرفته شد. از تاریخ ۱ / 4 / 1387 آغاز شد. از سال ۸۷ تا به امروز، قراردادهای آتی روی داراییهای پایه مختلفی همچون کاتد مس، مفتول مس، سکه طلا، شمش طلا، زیره سبز، کنجاله سویا و… ارائه شده است.
کینز و هیکس
اقتصاددانانی همچون کینز و هیکس معتقدند، که اگر پوشش دهندگان ریسک به دنبال اتخاذ موضع فروش باشند. و سفته بازان بخواهند موضع خرید اتخاذ کنند، در این صورت قیمت قراردادهای آتی بک دارایی، پایین تر از قیمت نقد مورد انتظار خواهد بود. چرا که سفته بازان مبادرت به معامله قراردادهای آتی نمی کنند. مگر در صورتی که سود مورد انتظار آنها از این معاملات مثبت باشد. برعکس، پوشش دهندگان ریسک حاضر به پذیرش زبان در راهبردهای پوشش ریسک هستند،
زیرا در مقابل این زبان، از سود ناشی از کاهش ریسک بهره مند می شوند. و به همين دلايل، اگر پوشش دهندگان ریسک در موضع خرید قراردادهای آتی قرار گیرند. و سفته بازان، متقاضی فروش قراردادهای آتی باشند، قیمت آتی بیشتر از قیمت نقد مورد انتظار خواهد بود. خوب است به دو اصطلاح اشاره کنیم؛ اگر قیمت نقل مورد انتظار بیش از قیمت توافقی در قرارداد آتی باشد، اصطلاحا میگویند «بازار در شرایط عقب گرد قيمتهاء» است. و اگر قیمت نقد مورد انتظار کمتر از قیمت توافقی در قرارداد آتی باشد، اصطلاحا می گویند که شرایط بالا رفتن قیمت های با اصطلاحا «کونتانگو» بر بازار حاکم است.
برای انجام معاملات بین المللی آتی باید ابتدا یکبروکر امن و مطمینرا انتخاب نمایید.
اگر در پی اطلاعات بیشتر در زمینه بازارهای مالی جهانی هستید. مقاله های دیگر ما را نیز مرور کنید.